Zoeken
Share share mail

Nieuws

06 juli 2019

Tweede Kamerlid Judith Tielen & wethouder Renate Richters op bezoek bij Stichting Omnia Jeugdzorg

Op 24 juni jl. spraken ruim 25 aanwezigen over de preventieve werking van opvoedondersteuning tijdens een bezoek aan Stichting Omnia Jeugdzorg in Eindhoven. Onder de aanwezigen waren niet alleen ouders, trainers, beleidsmakers en Raadsleden uit Eindhoven, ook wethouder Renate Richters van onder andere jeugd en Tweede Kamerlid Judith Tielen waren aanwezig.


Brede inzet op preventie
Wethouder Renate Richters vertelde tijdens de opening trots over de brede inzet van Eindhoven op preventie, óók in de jeugdzorg. Hoewel de inzet op preventie effectief is en door kinderen en hun gezinnen als positief wordt ervaren, staan preventieve programma’s onder druk. Helaas kampt ook de gemeente Eindhoven met tekorten in de jeugdzorg. Hierdoor ontstaat spanning tussen de investeringen in de tweedelijnszorg en preventie. 


Triple P in de praktijk

Tijdens het bezoek werden ervaringen uitgewisseld over hoe de verschillende programma’s van Triple P worden toegepast in de praktijk. Uit deze gesprekken bleek dat de programma’s voor hele verschillende doeleinden kunnen worden ingezet: van ouders wie recent naar Nederland zijn gekomen en moeten wennen aan de normen en waarden in Nederland, tot medewerkers van de hightech campus in Eindhoven die een drukke baan moeten combineren met de opvoeding. 


Wat nemen de deelnemers mee na het bezoek?
Na ruim anderhalf uur te hebben gesproken over de effectiviteit van opvoedondersteuning door Triple P kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

  • De investeringen in Triple P zijn eenmalig. De kosten zitten met name in het trainen van professionals, getrainde professionals hoeven zich niet opnieuw te laten certificeren. Toen de Centra voor Jeugd en Gezin in 2014 in grote delen van het land ophielden te bestaan door beslissingen in de landelijke politiek, was het daarom erg jammer dat daarmee ook Triple P in Eindhoven dreigde te verdwijnen. Alle investeringen waren immers al gedaan. Stichting Omnia heeft zich daarom destijds succesvol ingezet om de programma’s wel beschikbaar te houden voor de ouders van Eindhoven, zodat de investeringen niet verloren gingen. Sinds 2014 worden de trainingen vanuit Stichting Omnia georganiseerd.

  • Niet alleen geven de trainingen ouders handvatten mee voor de opvoeding van hun kinderen, ouders vinden het ook waardevol om te horen dat andere ouders soms ook problemen in de opvoeding hebben. 

  • Doordat er iedere vier jaar na verkiezingen weer een nieuwe politieke wind gaat waaien, is het voor organisaties als Omnia soms lastig om hun met harde cijfers de meerwaarde van preventie op korte termijn te laten zien. Investeringen in preventie laten hun meerwaarde en (kosten-)effectiviteit vooral op de lange termijn zien. 

  • Tijdens het bezoek werd gepleit voor het opnemen van opvoedcursussen in de inburgering van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Vaak ontstaan in deze gezinnen problemen doordat de normen en waarden van de ouders en kinderen (steeds meer) verschillen. Opvoedondersteuning helpt ouders positief om te gaan met deze verschillen, zodat de band tussen ouder en kind verbeterd. 

  • Wel werd benadrukt dat Triple P geen doelgroepenbeleid heeft. Iedere ouder heeft wel eens moeite met opvoeden en een goede opvoeding is van groot belang voor alle kinderen. De suggestie werd daarom gedaan om medewerkers van consultatiebureaus bekend te maken met de methodes van Triple P. Op die manier kunnen de medewerkers opvoedvragen, die nu vaak gesteld worden tijdens een bezoek aan het consultatiebureau, op een goede manier voor alle ouders beantwoorden.

  • Nu is de drempel voor een opvoedcursus vaak nog heel hoog omdat sommige ouders dit soort cursussen associëren met probleemgezinnen. Door het volgen van een cursus voor alle ouders te normaliseren kunnen kleine hulpvragen al vroeg worden aangepakt. 


De vijf principes van Triple P
Triple P biedt een heleboel verschillende programma’s aan, zoals programma’s voor kinderen onder de 12, kinderen boven de 12, Triple P voor gescheiden ouders (Family Transitions en Triple P voor ouders van kinderen met overgewicht (Lifestyle). Hoewel deze programma’s van elkaar verschillen gaan zij allemaal uit van de vijf basisprincipes van Triple P:

  • Kinderen een veilige en stimulerende basis bieden.
  • Kinderen laten leren door positieve ondersteuning.
  • Een aansprekende discipline hanteren.
  • Realistische verwachtingen hebben.
  • Goed voor jezelf zorgen als ouder.